Waarom het tijd is dat werkgevers échte keuzes maken voor chronisch zieke werknemers en hun welzijn (en wat je vandaag al kunt doen)
Er wordt veel gepraat over “duurzame inzetbaarheid” en “werknemerswelzijn”. Maar laten we eerlijk zijn: in de praktijk blijft het vaak bij fruitmanden, vage welzijnsprogramma’s en een sporadische workshop ‘mindfulness op de werkvloer’.
Voor vrouwen met een chronische ziekte, zoals endometriose, is dat niet genoeg. Welzijn is geen bijzaak. Het is een voorwaarde om überhaupt mee te kunnen draaien in de maatschappij.
Het is tijd dat werkgevers verder kijken dan standaardoplossingen en erkennen: een inclusieve werkcultuur vraagt om radicale keuzes.
Hieronder 6 manieren waarop je vandaag al verschil kunt maken. Niet morgen. Niet “als er budget is”. Nu.
1. Geef menstruatieverlof als dat nodig is (no questions asked!)
Vrouwen met hevige menstruatieklachten (zoals bij endometriose, PMDD of PCOS) verdienen het vertrouwen om op rustdagen thuis te blijven. Zonder doktersbriefjes. Zonder gêne. Zonder onderhandeling. Er kan vaak prima gewerkt worden, maar naar kantoor gaan en de kantoor omgeving maken het moeilijker om te functioneren.
Wie daar moeilijk over doet, erkent simpelweg niet hoe het is om te werken met een baarmoeder die je soms uitschakelt op een andere manier dan de gemiddelde vrouw (Al hebben ZOVEEL vrouwen hier last van!).
2. Maak ruimte voor medische én alternatieve behandelingen onder werktijd
Wie chronisch ziek is, moet wekelijks naar het ziekenhuis, de fysio, een acupuncturist, holistisch therapeut of osteopaat. En ja: soms ook naar een stoelmasseur, reiki-therapeut of orthomoleculair arts.
Dat hoort niet iets te zijn waar je je “voor moet verantwoorden”. In hun eigen tijd is het ook lastig, vooral als ze prima fulltime zouden kunnen werken maar dan geen tijd over hebben voor hun onderhoudsbehandelingen. Gun je medewerkers ruimte om te doen wat werkt en investeer actief in hun herstel. Laat bijvoorbeeld maandelijks een stoelmasseur komen op kantoor. Dat kost weinig, levert veel op.
3. Zorg voor de mogelijkheid tot werken op afstand
Niet alleen in coronatijd. Niet alleen bij uitzondering. Thuiswerken structureel mogelijk maken geeft vrouwen met endometriose ruimte om hun dag in te richten naar hun energieniveau.
Het maakt het verschil tussen uitval en inzetbaarheid. Heel vaak kan er wel gewoon gewerkt worden, maar met thuiswerken of flexibele werktijden gaat het nog makkelijker.
4. Investeer in de gezondheid van je medewerkers – echt
Niet via een abonnement op een sportschool waar niemand komt. Maar door te kijken wat jouw mensen echt nodig hebben:
vergoeding voor alternatieve zorg
tijd en ruimte voor herstel
minder overprikkeling
Gezondheid is niet alleen privé. Het is ook een gedeelde verantwoordelijkheid binnen het werk. Als vrouwen zich veel beter voelen als ze niet werken, ligt er ook verantwoordelijkheid bij de werkgevers om te kijken hoe ze daar in kunnen faciliteren.
5. Zorg voor ontprikkelruimtes op de werkvloer
Open kantoorruimtes zijn een ramp voor mensen met een overbelast zenuwstelsel. Creëer plekken waar je kunt terugtrekken: donker, stil, zonder verwachtingen.
Niet om “niet te werken”, maar om te herstellen. En daarna weer te kunnen leveren.
6. Zuiver de lucht op natuurlijke wijze
Het klinkt als een detail. Maar slechte ventilatie, luchtvervuiling en chemische geurtjes verergeren pijnklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog.
Luchtzuiverende planten, natuurlijke ventilatie, en het vermijden van synthetische geurverspreiders maken een groter verschil dan je denkt.
Kortom: gezondheid en welzijn zijn geen HR-thema. Het is leiderschap.
Je trekt betere mensen aan als je durft te investeren in hun werkbaarheid ook als hun lichaam anders functioneert dan de norm.
En voor vrouwen met een onzichtbare ziekte zoals endometriose? Kan jouw bedrijf het verschil zijn tussen uitvallen of doorstromen. Tussen overleven of bijdragen. Tussen afhaken of floreren.
En dat begint bij beleid dat durft te vertrouwen. En leiders die écht luisteren.